Yleistä kaikista pöntöistä

Kaikissa linnunpönttömalleissa on alareunasta avautuva etuseinä. Tämä toimintatapa on osoittautunut käyttäjäystävälliseksi, pönttö on helppo tyhjentää ja samalla se pidentää pöntön elinikää.

Kaltevat katot ovat kiinnitetty tiiviisti pöntön runkoon uppokantaruuveilla. Näin vesi tai lumi ei jää makaamaan pöntön katolle, vaan valuu katon räystäältä pöntön etuseinän ohi maahan.

Tiaispöntöissä on teräksinen lentoaukon suojapelti, joka suojaa linnunpoikasia pesärosvoilta. Pelti on kiinnitetty neljällä ruuvilla etuseinään. Teräslevyssä oleva virheetön reikä on halkaisijaltaan vähintään 2 mm:ä suurempi kuin pöntön etuseinän reikä. Tämä suojaa linnun sulkia vaurioitumasta, lisäksi reiän sisäpinta on pyöristetty.

Pönttöjen takaseinään on kiinnitetty säänkestävät rimat, joiden ansiosta pönttö asettuu hyvin puun runkoa vasten ja samalla pöntön takaseinä pysyy irti puun rungosta, jota pitkin valuva vesi ei pääse sitä vahingoittamaan. Takaseinän rimoissa on urat, joiden läpi säädettävä ripustusremmi työnnetään.

Kaikki pesäpönttö mallit ovat valmistettu 21 mm:n havuvanerista ja niihin on tehty lajityypin mukaan tarvittavat kiipeämisurat pöntön etusivun sisäpuolelle.

Lisäksi kaikissa pöntöissä on huomioitu riittävä ilmanvaihto. Havuvaneri on osoittautunut erinomaiseksi pöntönrakennusmateriaaliksi, eikä käpytikka onnistu hakkaamaan pöntön runkoon reikää, kuten se tekee vaivatta esim. laudasta valmistettuihin pönttöihin.

Pikkulinnun pönttöjen vakiovarusteisiin kuuluu portaattomasti säädettävä ripustusremmi (1,5 m), jolla pönttö on helppo ripustaa puuhun ja puun kasvaessa ripustusremmiä on vaivatonta löysentää.