SIILINPESÄN PERUSTUS

Siilit horrostavat harvoin muiden siilien kanssa samassa pesässä, joten pesiä on hyvä olla useampi. Ne on hyvä sijoittaa kyllin kauas toisistaan tai rajata näkyvyyttä pesältä toiselle, jottei tappeluja pesänomistuksesta syntyisi.

Paras paikka pesälle on pihan perällä, poissa lemmikkien ulottuvilta, leikkipaikoilta ja kulkureiteiltä. Sen tulee olla tuulelta ja suoralta auringonvalolta suojattu sekä muuta maastoa hivenen korkeammalla, jottei lumen sulamisvesi valu pesään ja palelluta/hukuta siiliä.

Lumelta pesää ei kannata varjella, sillä se muodostaa hengittävän eristeen talven kylmyyttä vastaan.
Kylmä sinänsä ei haittaa siiliä, jos pesä on hyvä. Pahinta ovat lämpimät talvet, kosteat ja lumettomat. Tohtori Ilkka Koivisto on todennut, että pakkaset ilman lumipeitettä voivat olla kohtalokkaita ei vain siileille, vaan muillekin pienille nisäkkäille. ”Moneen kertaan on tutkittu, että pehmeän hangen alla maan rajassa lämpötila on nollan tienoilla, vaikka hangen pinnalla paukkuisi miinus kolmekymppinen,” toteaa Koivisto.

Pesän pohjalle ennen pesän täyttämistä laitetaan ensin sorakerros ja sitten kuivaa multaa tai turvetta n. 5 cm kerros, ettei siilin virtsa jää pesän pohjalle vaan valuu mullan/turpeen ja soran läpi maaperään. Mullan/turpeen päälle voi laittaa vielä kerroksen sammalta pehmikkeeksi.

Talvipesä täytetään kokonaan kuivilla lehdillä (siilit itse näyttävät suosivan vaahteran isoja lehtiä) ja heinällä, ei heinäsilpulla, vaan pitkää suoraa heinää. Pesäheinäksi sopii kuivattu pitkä- ja leveälehtinen heinä. Olkea ei suositella sen allergiaa aiheuttavien ominaisuuksien vuoksi. Onttovartisena olki myös katkeaa, joten siili ei saa muodostettua siitä tiivistä, lämmittävää pesäpalloa. Pesän ulkopuolelle tuodaan kuivia lehtiä, jotta siili voi halutessaan lisätä pesämateriaalia.

Pesä täytetään kevyesti kattoon saakka. Jos pesässä on liikaa tavaraa, siili kyllä hoitaa itse pesän tyhjennyksen.

Pakkasilla ja ennen lumisateita, pesän päälle voi laittaa lisäeristeeksi kuusen oksia.

Pesäeristeenä voi käyttää myös eläinkaupoista saatavaa ekokuitua ja jyrsijänheinää. Ekokuitu ja jyrsijänheinä sekoitetaan keskenään, puolet ekokuitua ja puolet jyrsijänheinää. Siten saadaan aikaan ilmava mutta lämmin pesämateriaali. Siilin pesä ei saa olla liian lämmin, sillä ympäristön lämpökuorma voi estää ruumiinlämpötilan riittävän laskun, jolloin myöskään aineenvaihdunta ei hidastu tarpeeksi ja horros käynnisty. Edullisin talvipesän lämpötila horrokseen onkin nollan tuntumassa.